dub oveseny stuhami

Na křižovatce polních cest mezi obcemi Úvaly, Škvorec a Přišimasy byl v roce 2009 vysvěcen strom v místě nazývaném U Donáta. Strom vysvětil sibiřský šaman Sjurjun-Dugar Očur-oolovič Ooržak, v následujících letech zde prováděli rituály další tuvinští šamani – šamanka Anisja Monguš a šaman Eker. Nyní na tuto tradici sibiřských rituálů navazujeme. Dne 31. října ve 14:30 hodin tuvinská šamanka Ludmila Oyun provede rituál požehnání tohoto obřadního místa.

Rituál posiluje místo, aby tam lidé, kteří budou přicházet, mohli prosit o zdraví a štěstí. Jako dar duchu stromu ozdobíme větve pruhy látek nebo stuhami a provedeme ohňový obřad s obětinami.

obradni ohenProgram bude tlumočený do češtiny.

Úroveň: Zakladní – pro účast nejsou potřeba žádné předchozí šamanské zkušenosti.

Místo konání: Dub na křižovatce cest mezi obcemi Úvaly, Škvorec a Přišimasy, na mapě označený tady. Na místo není možné přijet autem. Parkování doporučujeme u Sokolovny ve Škvorci (na mapě zde) a dojít cca 1,5 km pěšky.

Harmonogram: Začátek je ve čtvrtek 31.10. ve 14:30 hodin, společně připravíme stuhy pro strom, Ludmila provede obřad a po skončení můžeme, kdo budete chtít, na místě ještě chvíli zůstat a udělat si společnou „hostinu“ na oslavu rituálu.

tuvinsky buben a obradni lziceCo s sebou: přinést můžete barevné pruhy látek či stuhy, obětiny pro oheň – používají se bílé potraviny – sýr, tvaroh, sušenky, chléb, oříšky nebo také tučné hovězí maso vařené bez soli. Kdo budete chtít obřad společně s námi oslavit, přineste také něco dobrého na zub ke společné hostině (ovoce, ořechy, něco, co upečete…).

Cena: dobrovolný příspěvek, doporučená cena je 300 Kč

Akci organizujeme společně s Pavlínou Brzákovou. Pavlína nám také poskytla přiložené fotky z předchozích konání tohoto rituálu, za což děkujeme.

O Ludmile: Ludmila Karaoolovna Ojun pochází z rodu kočovných pastevců sobů, kteří obývají kraj Todža ve východní části Republiky Tuva, která leží v srdci Asie, na jižní Sibiři u mongolských hranic.

Ludmila Ojun fotoLudmila se řadí mezi tzv. dědičné šamany, v její rodové linii z matčiny i otcovy strany se vyskytovaly šamanky. Dnes působí v šamanském společenství ‚Duch medvěda‘, provádí tradiční obřady věnované šamanským stromům, vodním zdrojům, ohňům a posvátným místům. Lidé ji zvou k očistě domů, hospodářských zvířat, automobilů či pracovních nástrojů. Provádí šamanské léčení, pohřební rituály 7. a 49. dne, nebo např. věštění „Khuvaanak“ z 41 kamenů.

Během svých zahraničních cest se Ludmila šíří povědomí o starobylé kultuře tuvinského národa a dělí se o své letité zkušenosti formou přednášek, seminářů, praktických dílen a obřadů. Spolupracuje mj. se školami, univerzitami, antropologickými či etnologickými institucemi, je kmotrou francouzské revue Natives, která dává hlas tradicím a vědění původních etnik.

Přihlášení: Prosíme, přihlaste se vyplněním rezervačního formuláře níže, abychom měli představu, kolik účastníků očekávat.





Odesláním formuláře vyjadřujete souhlas s obchodními podmínkami.
Potvrzení rezervace a platební údaje Vám zašleme během krátké doby po odeslání rezervace.

 

Máte zájem o seminář, ale nehodí se vám termín?

Zadejte svůj email a my vás budeme informovat o dalších vypsaných termínech.

Odesláním formuláře vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů a odběrem novinek.